Przygotowywanie żywności to bardzo trudny i czasochłonny proces, wymagający wielu drogich sprzętów i znacznych umiejętności, ponieważ musi dostosować się do mnogości restrykcji i wymogów, aby nie zagrażało ono zdrowiu ludzi i zwierząt. Taką możliwość daje dbanie o dobór produktów i badania spektrometryczne. Składa się na to sporo etapów, które pokrótce przybliżę w dalszej części artykułu.
Spektrometr poszukujący błędów w produkcji żywności
Pierwszą rzeczą w produkcji żywności dla ludzi i zwierząt domowych jest dobranie i przygotowanie odpowiedniej jakości surowych produktów. Następnie przychodzi czas na obróbkę mechaniczną, termiczną oraz chemiczną, czyli rozdrobnione warzyw i mięsa, połączenie ich w odpowiednich proporcjach, dodanie przypraw oraz innych dodatków niezbędnych, aby dany produkt był świeży przez długi czas oraz podgrzanie go, aby zabić bakterie i inne mikroorganizmy, by był bezpieczny epidemiologiczne. Przedostatnim etapem jest zapakowane jedzenia w szczelne pojemniki. Ostatnie jest sprawdzenie zawartości opakowań i ich bezpieczeństwa. Do tego służy spektrometr podczerwieni do badań, który emitując wiązkę fali podczerwonej, która omijając cały badany materiał, poprzez czytnik promieniowania wyświetla odpowiednie dane na ekranie, z którego pracownicy działu bezpieczeństwa produktu mogą je odczytywać. Działa on na zasadzie załamania światła oraz jego interferencji, które pomagają zinterpretować informacje, pokazane w postaci obrazu. Daje to możliwość sprawdzenia opakowań i zawartości badanego produktu.
Tak przygotowane produkty żywnościowe trafiają na sklepowe półki do sprzedaży, a potem do konsumentów, czyli do naszych domów i lodówek. Dzięki znacznym rygorom dotyczącym ich produkcji, a także badaniom spektrometrem w celu odnalezienia błędów w szczelności opakowań oraz ich zawartości. To pozwala nam mieć pewność, że to, co jemy lub dajemy naszym pupilom jest sporządzone dobrze i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia i życia.