Nasz dzisiejszy temat będzie bez wątpienia ciekawy dla wielu ludzi. Z całą pewnością zainteresuje ich w dość dużym stopniu. Otóż, zajmiemy się dzisiaj sposobem wytwarzania jogurtu domowego.
W jaki sposób zająć się produkcją prostego jogurtu domowego?
Odpowiedź na to pytanie jest wbrew pozorom dość prosta. Może to dziwić niektórych ludzi, zwłaszcza tych, którzy nie mają zielonego pojęcia o wytwarzaniu domowych wyrobów. W końcu, nigdy nie mając do czynienia z tego typu sprawami, nie mają pojęcia że wcale nie wymaga to dużej ilości włożonego wysiłku, znają oni jedynie produkt gotowy, który mogą zakupić w sklepie. Otóż, nawiązując do tytułu, aby wyprodukować prosty jogurt domowy, potrzebujemy tak naprawdę tylko i wyłącznie dwóch podstawowych składników. Pierwszym z nich jest mleko, zaś drugim są kultury bakterii- czyli tak zwany starter. Cały proces produkcji rozpoczyna się od pasteryzacji mleka., Polega to na tym, że podgrzewamy je do temperatury 85 stopni. Następnie musimy je ochłodzić- proces ten musi gwarantować osiągnięcie temperatury około 46-45 stopni. Kolejnym krokiem jest dodanie do naszego mleka kultur bakterii zaś po tym- wymieszanie całości. To ostatnie musimy wykonać w sposób bardzo dokładny, nie spiesząc się zanadto. Gwarantuje to uzyskanie bardzo dobrej jakości jogurtu domowego. Po wymieszaniu, całość musimy przelać do odpowiedniego pojemnika- garnka, słoika lub też jogurtownicy. Podczas tego etapu musimy uważać, aby temperatura wynosiła 43-44 stopnie- inna powoduje, że nasze kultury bakterii nie rozwijają się, a jest to niepożądane zjawisko. Kolejnym krokiem jest odstawienie tego pojemnika na około 6-12 godzin. Regułą dotyczącą tego jest to, że im dłużej mleko będzie stało, tym nasz jogurt będzie bardziej kwaśny i gęstszy. Ostatnim krokiem jest wstawienie już gotowego produktu do lodówki. Możemy go przechowywać maksymalnie przez 5 dni.
Podsumowując, szczerze zachęcamy do produkcji własnego jogurtu. Nie jest to proces wysoce skomplikowany, a daje nam gwarancję jakości i zdrowia. W końcu wiemy wszystko o składnikach i procesie produkcji.