Przejdź do treści

Jogurt domowy- czy warto go zrobić?

 

Nasz dzisiejszy temat będzie bez wątpienia ciekawy dla wielu ludzi. Z całą pewnością zainteresuje ich w dość dużym stopniu. Otóż, zajmiemy się dzisiaj sposobem wytwarzania jogurtu domowego.

W jaki sposób zająć się produkcją prostego jogurtu domowego?

prosty jogurt domowyOdpowiedź na to pytanie jest wbrew pozorom dość prosta. Może to dziwić niektórych ludzi, zwłaszcza tych, którzy nie mają zielonego pojęcia o wytwarzaniu domowych wyrobów. W końcu, nigdy nie mając do czynienia z tego typu sprawami, nie mają pojęcia że wcale nie wymaga to dużej ilości włożonego wysiłku, znają oni jedynie produkt gotowy, który mogą zakupić w sklepie. Otóż, nawiązując do tytułu, aby wyprodukować prosty jogurt domowy, potrzebujemy tak naprawdę tylko i wyłącznie dwóch podstawowych składników. Pierwszym z nich jest mleko, zaś drugim są kultury bakterii- czyli tak zwany starter. Cały proces produkcji rozpoczyna się od pasteryzacji mleka., Polega to na tym, że podgrzewamy je do temperatury 85 stopni. Następnie musimy je ochłodzić- proces ten musi gwarantować osiągnięcie temperatury około 46-45 stopni. Kolejnym krokiem jest dodanie do naszego mleka kultur bakterii zaś po tym- wymieszanie całości. To ostatnie musimy wykonać w sposób bardzo dokładny, nie spiesząc się zanadto. Gwarantuje to uzyskanie bardzo dobrej jakości jogurtu domowego. Po wymieszaniu, całość musimy przelać do odpowiedniego pojemnika- garnka, słoika lub też jogurtownicy. Podczas tego etapu musimy uważać, aby temperatura wynosiła 43-44 stopnie- inna powoduje, że nasze kultury bakterii nie rozwijają się, a jest to niepożądane zjawisko. Kolejnym krokiem jest odstawienie tego pojemnika na około 6-12 godzin. Regułą dotyczącą tego jest to, że im dłużej mleko będzie stało, tym nasz jogurt będzie bardziej kwaśny i gęstszy. Ostatnim krokiem jest wstawienie już gotowego produktu do lodówki. Możemy go przechowywać maksymalnie przez 5 dni.

Podsumowując, szczerze zachęcamy do produkcji własnego jogurtu. Nie jest to proces wysoce skomplikowany, a daje nam gwarancję jakości i zdrowia. W końcu wiemy wszystko o składnikach i procesie produkcji.