Przejdź do treści

Kuchnia śródziemnomorska – kurs w Bydgoszczy

Jestem pracownikiem renomowanej restauracji w województwie kujawsko-pomorskim. Od wielu lat zajmuję się kuchnią i cieszę się ogromnym talentem. Mój szef – mistrz gastronomii i jednocześnie właściciel restauracji raz na jakiś czas wysyła mnie na szkolenia mające na celu udoskonalenie moich umiejętności.

Papryka, jako miejsce profesjonalnych szkoleń

Papryka BydgoszczZwykle przyjeżdżam do Bydgoszczy, bo tutaj pracuje wykwalifikowana kadra kucharzy, którzy mają doświadczenie w różnych rodzajach kuchni. Tym razem przyjechałem poznać tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Papryka Bydgoszcz oferowała kilkugodzinne szkolenie, które miało na celu zapoznanie się z pysznymi daniami. Poznałem, w jaki sposób przyrządza się owoce morza, jak kalmary i małże. Sam osobiście nie przepadam za nimi, ale w połączeniu z ryżem, sosem i smacznymi grillowanymi warzywami okazały się naprawdę bardzo smaczne. Poznałem również sposób przyrządzania egzotycznego dania, jakim jest quiche z krewetkami. Ostatnio oglądałem nawet o tym program w telewizji, ale nie ma to, jak na żywo przyjrzeć się bliżej sposobowi wykonania poszczególnych kompozycji kulinarnych. Bardzo ciekawym daniem był suflet czekoladowy, który smakował wyśmienicie w połączeniu z sosem waniliowym. Zastanawiam się, czy tego dania nie wprowadzić do mojej restauracji, ale to jedynie w konsultacji z szefem. Ponadto nauczyłem się gotować zupę sycylijską oraz śródziemnomorskie szaszłyki.

Papryka w Bydgoszczy jest miejscem chętnie przeze mnie odwiedzanym. Zawsze panuje tutaj bardzo miła atmosfera, a dodatkowo można nauczyć się wielu interesujących rzeczy. Zawsze staram się zapamiętywać poszczególne czynności związane z wykonywaniem dań. Przydaje mi się to zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Jestem w końcu kucharzem z powołania!