Przejdź do treści

Malinowy sok wspomaga leczenie infekcji

W okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza dieta uboga jest w warzywa i owoce, warto sięgnąć po naturalne produkty. Wzbogacają nasz jadłospis w ważne witaminy i minerały, usprawniają funkcjonowanie układu immunologicznego. Wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Jednym z takich produktów jest sok z malin, który wspomaga leczenie infekcji.

Właściwości soków z malin tłoczonych na zimno

naturalne soki tłoczone malinoweNapój ten jest wyjątkowo smaczny. Działa napotnie i bakteriobójczo, rozgrzewa, jest niezastąpiony w okresie grypowym. Zawiera olejki eteryczne i kwas salicylowy, dzięki czemu obniża gorączkę. Jest także cennym źródłem potasu, magnezu i wapnia. Pierwiastki te korzystnie wpływają na pracę serca, wątroby i nerek. Zawiera także żelazo i miedź, które zapobiegają niedokrwistości. Sok z malin jest także ceniony ze względu na przeciwutleniacze wykazujące właściwości antywirusowe. Oferowane w sklepach naturalne soki tłoczone malinowe charakteryzują się wysoką jakością. Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż wykazują korzystny wpływ na układ odpornościowy i nerwowy. Chronią naczynia krwionośne, zapobiegają cukrzycy. Zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność. Produkt tłoczony na zimno z całych owoców jest doskonałym źródłem składników odżywczych. Zachowuje trwałość przez długi czas, gdyż poddawany jest procesowi pasteryzacji. Jest napojem, który nie zawiera szkodliwych dodatków.

Warto po niego sięgać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również przez cały rok. Wykazuje prozdrowotne właściwości. Zawdzięcza to zawartości soli mineralnych, antyoksydantów i witamin. Produkt bogaty jest w kwas salicylowy o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym, dlatego jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia organizm i pomaga mu pokonać infekcję. Działa rozgrzewająco i napotnie.