Przejdź do treści

Nowoczesna linia do gotowania pierogów

Wykonanie smacznych pierogów nie jest proste i wie o tym każda gospodyni domowa. Farsz musi mieć odpowiednią konsystencję i być właściwie doprawiony. Ciasto musi być miękkie i cienkie, aby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Firmy produkcyjne stosują specjalne urządzenia do wytwarzania pierogów. 

Jak działa linia do przygotowywania pierogów?

linie do gotowania pierogówDomowe kucharki lepią pierogi ręcznie, a następnie po kolei wrzucają je do gotującej się wody i po parunastu minutach wyławiają je cedzakiem. To domowe sposoby, które zajmują sporo czasu i nie nadają się do produkcji pierogów w hurtowej ilości. Firmy garmażeryjne wykorzystują specjalne linie do gotowania pierogów, które minimalizują straty niemalże do zera. Do obsługi linii potrzebne są pracownice, które będą jedynie nakładać farsz na ciasto w foremkach, które automatycznie są sklejane i podawane do dużego pojemnika z gotującą się wodą. Taśmę produkcyjną może jednocześnie obsługiwać nawet dziesięciu pracowników. Gotowe pierogi są porcjami wrzucane do garnka, w którym są zamontowane mieszadła zapobiegające przywieraniu wyrobów do dna, oraz sklejaniu się ze sobą. Parominutowe gotowanie w temperaturze stu stopni Celsjusza jest zakończone wyciągnięciem pierogów przez sita i zanurzeniem ich w zimnej wodzie, która hartuje ciasto i powoduje jego stwardnienie. Tak przygotowane wyroby są gotowe do pakowania. Linia do gotowania znacznie przyśpiesza proces wytwarzania i obniża koszty, ponieważ większość czynności odbywa się automatycznie. 

Zakup linii do pierogów odbywa się za pośrednictwem specjalistycznej firmy, która urządzenie jest w stanie indywidualnie dopasować do wymagań danego zakładu produkcyjnego. Sprzęt jest wykonany ze stali nierdzewnej, która może mieć kontakt z żywnością, a taśma podająca ze specjalnej gumy odpornej na wysokie temperatury.