Indie, oprócz bycia drugim najbardziej zaludnionym państwem na świecie, znane są także chociażby ze specyficznego kina Bollywood, oraz swojej niezwykle dobrej herbaty. To właśnie z tego państwa Brytyjczycy eksportowali w końcu ten cudowny trunek na cały świat. Dlaczego warto spróbować herbaty assam?
Najlepsza z czarnych herbat
Herbata assam pochodzi z indyjskiej prowincji o tej samej nazwie, będącej największym regionem uprawy herbaty na świecie. W Assam produkuje się ponad pięćdziesiąt procent całej indyjskiej herbaty. Jest to także jeden z niewielu regionów świata, w których herbata występuje naturalnie. Uprawy rozlokowane w terenach nizinnych, oraz otaczających rzeki dolinach, zapewniają trunkowi zaparzonemu na liściach assam wyjątkowy smak. Za najsmaczniejszą z wszystkich czarnych herbat, uważana jest właśnie herbata assam liściasta. Jakie są prozdrowotne zalety tej niezwykle smacznej, uważanej za idealny dodatek do śniadań, herbaty? Przede wszystkim wysoka zawartość teiny, która wspomaga koncentrację. Assam zawiera jej znacznie więcej, niż zwykłe czarne herbaty. Poza tym, picie assam poprawia krążenie, wspomaga pracę układu pokarmowego, oraz wpływa pozytywnie na skórę. Dzięki temu mówi się, że napar z liści assam zapobiega starzeniu. Podobnie jak to się ma w przypadku większości herbat, assam zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy takich jak katechin i polifenol. Ponadto badacze potwierdzili, że codzienne spożywanie kilku filiżanek tejże herbaty, znaczne zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
Czy więc warto zaopatrzyć swoją kuchnię w liście herbaty assam? Jak najbardziej, zwłaszcza jeśli jest się miłośnikiem herbaty czarnej. Assam to wyjątkowa, prozdrowotna, niesamowita w smaku herbata, która z pewnością trafi w gusta wszystkich smakoszy pochodzącego z Azji trunku.