Właściwy wystrój stołu, zwłaszcza podczas okazjonalnych czy biznesowych przyjęć, to niejednokrotnie jeden z elementów potencjalnego sukcesu. Wbrew pozorom, liczy się nie tylko odpowiednio dobrany obrus, ale też serweta na stół.
Rodzaje serwet dekoracyjnych
Pod kategorią serweta na stół, co stwierdzić można dokonując choćby analizy rynku, kryje się dziś wiele modeli. Fundamentalnymi kryteriami podziału stają się w tym przypadku, po pierwsze, materiał z jakiego została wykonana serweta na stół, po wtóre zaś, typ ściegu na serwecie. W ten sposób ze względu na rodzaj tkaniny pojawia się np. serweta na stół bawełniana, lniana, papierowa itp. Z kolei jeśli idzie o ściegi czy wzory poczynione na serwecie ma się do czynienia m.in. z serwetami koronkowymi, w formie gwiazd, trójkątów itd. Naturalnym jest także fakt, iż serweta, zwłaszcza ta bardziej ekskluzywna, przygotowana na specjalne okazje, może, a nawet powinna być, przyozdobiona okolicznościowym haftem. Zaznaczyć przy tym warto, że na pierwsze miejsce wysuwa się serweta stołował krakowska. W tym miejscu podkreślić należy, że historia produkcji serwet jest niezwykle długa, sięgając czasów starożytności i średniowiecza, wówczas to zaczęła powstawać serweta na stół jedwabna. Współcześnie ten typ serwet coraz częściej ustępuje miejsca np. serwetom ceratowym lub jednorazowego użytku. Przyczyny tej sytuacji są prozaiczne, gdyż serweta stołował jedwabna okazuje się w przeciwieństwie do tej ceratowej, jednorazowej trudniejsza do pielęgnacji (w tym prania). Ponadto, co również nie jest bez znaczenia serweta na stół ceratowa bądź jednorazowa nierzadko jest zwyczajnie poręczniejsza od tej jedwabnej czy muślinowej, gdyż w momencie poważnych nieusuwalnych już przy pomocy jakichkolwiek środków czyszczących zabrudzeń, można je po prostu wyrzucić do kosza.
Pomijając jednak wszystkie potencjalne negatywne strony serwet tradycyjnych, przyznać należy serweta na stół, bez względu na jej materiał czy styl wykonania, musi się na nim znajdować ponieważ fakt ten znacząco podkreśla jego subtelność, a co za tym idzie, unikalność poszczególnych okazji.