Bezpieczeństwo żywności podawanej konsumentom, to sprawa priorytetowa i nie powinna być bagatelizowana. Ustępstwa w tej sprawie mogą doprowadzić do zatrucia oraz zagrożenia życia tysięcy osób i dlatego występuje narzucona przez prawo konieczność stosowania odpowiednich systemów takich jak HACCP, które przeciwdziałają zagrożeniom.
Stosowanie HACCP w Krakowie
Kraków, jako miasto liczące setki tysięcy mieszkańców posiada olbrzymią ilość punktów gastronomicznych zapewniających posiłki tak wielkiej liczbie osób. Dodając do tego to, że Kraków jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w Polsce w promień potencjalnego zagrożenia należy dodać setki tysięcy turystów. Bez zapewnienia odpowiedniej polityki kontroli jakości w tego typu lokalach dobrowolność implikowałaby zmniejszeniem jakości usług oferowanych przez przynajmniej część z nich. Dlatego analizując respektowanie i wdrażanie HACCP Kraków posiada w tym polu duże doświadczenie. Wiadomo, że każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek wdrożenia i przestrzegania systemu HACCP, ale nie zawsze jest to realizowane. Duża część lokali albo nie prowadzi go w ogóle, albo jest to tam tylko tania forma wdrożona przez niezbyt doświadczone firmy najczęściej występujące jako ogólna instrukcja, której nie czytał nikt z personelu. Na szczęście w Krakowie istnieją specjalistyczne instytucje zajmujące się audytami i kontrolą przestrzegania HACCP w mieście, dzięki temu jakość usług oferowanych przez krakowskie lokale poprawia się z roku na rok. Za nie wprowadzenie i nie przestrzeganie zasad HACCP grozi właścicielom duża grzywna a nawet ryzyko nakazu zamknięcia lokalu. Jako, że kontrole są coraz lepsze to coraz mniej osób decyduje się na zbagatelizowanie sprawy.
Również władze Krakowa przyczyniły się do poprawy tej sytuacji wymagając wprowadzenia HACCP podczas rejestracji lokalu w mieście. Po złożeniu odpowiednich dokumentów następuje wewnętrzny audyt, który ma sprawdzić jakość wprowadzonej instrukcji i adekwatność zasad do skali dostrzeżonych zagrożeń.